Sign Up for Updates

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

LIMA proširuje međunarodnu prisutnost
Pozdravlja nove partnere u Španjolskoj i Portugalu, Istočnoj Europi i Indiji

LIMA, trgovinska organizacija svjetske industrije licenciranja procijenjene na više od 180 milijardi dolara, nastavlja širiti svoju utjecajnu djelatnost imenujući prve službene predstavnike u Španjolskoj i Portugalu, Istočnoj (Novoj) Europi i Indiji. Svaki od ovih predstavnika – partnera bit će zadužen za kreiranje kvalitetnih edukativnih programa, povezivanje i umrežavanje svih strana zainteresiranih za licenciranje na svom području, kao i promoviranje vlastitih tržišta prema globalnom članstvu LIME.

Svi partneri su poznati prvaci licenciranja. Povezujući se s organizacijom LIMA, svaki partner dobiva mogućnost da na svom području unaprijedi znanja i vještine prema vodećim standardima svjetske industrije licenciranja, tako da istovremeno ponudom bolje obuke i usluga potakne sve zainteresirane da se učlane u organizaciju LIMA ali i podrži postojeća najbolja iskustva i znanja iz prakse odnosno profesionalne kriterije. Istovremeno, sadašnji članovi LIME dobivaju službenog predstavnika unutar ovih (brzo)rastućih tržišta.

Novi partneri su kako slijedi:

Španjolska i Portugal (Iberia)

Partner organizacije LIMA postaje Ediciones Just, sa sjedištem u Barceloni. To je trade media group koja objavljuje specijalizirane časopise, uključujući Juguetes B2B (fokusiran na igračke), Puericultura Market (časopis za njegu djece) i Licencias Actualidad (časopis za licenciranje). Predsjednik Uprave Ediciones Just je Emili Alsina, a Jana Robles je menadžer prodaje i marketinga.

Španjolska ima oko 800 primatelja licenci (licensees) i 45 agenata i / ili vlasnika, a španjolski sektor igračaka je posebno snažan – više od 32 posto svih igračaka licenciranih u Europi dolaze iz Španjolske. Zajedno, LIMA i Ediciones Just će nastaviti rad u promicanju razvoja licenciranja u Španjolskoj i Portugalu. LIMA će biti sponzor djelatnosti Ediciones Just, poput godišnjeg događaja Annual Forum of Licensing, dok će članovi LIME imati pristup Izvješćima s podacima o osnovnim istraživanjima tržišta (cjelovita Izvješća, tzv. In-depth reports moći će nabaviti s velikim popustom).

“Nova Europa” / “New Europe”

(koji obuhvaća 35 zemalja: Albanija, Austrija, Azerbejdžan, Armenija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Estonija, Gruzija, Grčka, Mađarska, Izrael, Kazahstan, Kirgistan, Latvija, Libanon, Litva, Malta, Makedonija, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Rusija, Srbija, Slovačka, Slovenija, Turska, Tadžikistan, Turkmenistan, Ukrajina, Uzbekistan)

Glavni predstavnik organizacije LIMA u “Novoj Europi” bit će Željko (William) Krnjak, novinar koji je razvio nove inicijative na planu licenciranja i intelektualnog vlasništva značajne za industriju licenciranja, uključujući i Licensing (Factory) NewEurope Show & Conference, koji se događa ove godine u Zagrebu od 11.-13. studenoga. Ovaj događaj koji ima za cilj izgraditi mostove između razvijenih tržišta licenciranja i (brzo)rastućih tržišta “Nove Europe” organizira Creata, tvrtka sa sjedištem u Hrvatskoj.

“Nova Europa”, nekad korišteni pojam koji je William ponovo ‘inovirao’, je veliko i podcijenjeno tržište s oko 400 milijuna potrošača.
Uspostavljeno partnerstvo ima za cilj unaprijediti i povećati globalno razumijevanje višestrukih regionalnih, kulturnih i pravnih zahtjeva kod poslovanja na (brzo)rastućim tržištima Europe. Također, od iznimne je važnosti razvijanje i povećavanje znanja i vještina sadašnjih i budućih stručnjaka za licenciranje u ovom dijelu svijeta kroz umrežavanje, webinare, radionice i druga događanja u licenciranju.

Indija

LIMA se povezuje sa License India, koja je važan dio vodeće tvrke za franšizna rješenja u Aziji, Franchise India. Franchise India ima preko 11 godina iskustva i pouzdano je umrežena kroz različite industrije. License India ističe se na planu
licenciranja sa svojim vertikalama utemeljenim na strategiji i znanju, a to su stručne publikacije, specijalizirani portal i organizacija događaja.

Tvrtka poznata kao medijski servis za licenciranje, License India objavljuje vodeću indijsku publikaciju za licenciranje Branding Licensing, uspostavila je portal www.licenseindia.com i organizira događaj The Brand Licensing & Merchandising Show u više gradova. Nadolazeći središnji događaj pod nazivom Brand Licensing India 2010 održat će se 11. i 12. prosinca 2010 u New Delhiju – to je najveća izložba licenciranja u Indiji, te uključuje nagrade i radionice.
Gaurav Marya, predsjednik Franchise India, bit će glavni predstavnik u zemlji.

Licenciranje u Indiji je industrija u začetku, iako je na području mode i zabave već dobro uspostavljeno. Protekle 2009. godine kategorija Character & Entertainment licenciranja je procijenjena na 100 milijuna dolara. Sportsko licenciranje (Sport Licensing) je najbrže rastuća kategorija. Ne samo da će partnerstvo pomoći da se industrija licenciranja razvije u Indiji, već će se širiti i znanje o mogućnostima ove velike zemlje među globalnim članstvom LIME. Procjenjuje se da će u iduće dvije do tri godine oko 40 posto velikih globalnih igrača u licenciranju htjeti ući na ovo tržište, a LIMA pritom želi imati značajnu ulogu.

Charles Riotto, predsjednik organizacije LIMA, komentira:
“Jedna od naših ključnih uloga je pomoći našim članovima da šire svoje poslovanje na međunarodna tržišta. Konkretno, identificirali smo BRIK zemlje … Brazil, Rusija / Istočna Evropa, Indija i Kina … kao zemlje od velike strateške važnosti za naše članove. To su tržišta sa zadivljujućim potencijalom.
Potencirajući uzajamno korisne odnose sa predstavnicima u tim zemljama, mi potičemo otvaranje novih mogućnosti i podržavamo nastanak i rast ‘licencnih zajednica’ na (brzo)rastućim tržištima.”

-kraj-

Za medijske upite obratite se:

Victoria Roe, The PR Network
Tel: 07967 804140 Email: victoria.roe@theprnetwork.co.uk

Harriet Subramanian, The PR Network
Tel: 07949 626375, Email: harriet.subramanian@theprnetwork.co.uk

Napomene urednicima:

Što je LIMA?
Osnovana 1985, LIMA je svjetska trgovinska organizacija industrije licenciranja. Glavni cilj organizacije LIMA je raditi zajedno sa davateljima i primateljima licenci (licensors and licensees) na unapređenju profesionalnosti u licenciranju kroz istraživanja, nacionalne i međunarodne seminare, trgovinske događaje i publikacije. Sa članovima u 35 zemalja, uredima u New Yorku, Londonu, Minhenu, Tokiju, Šangaju, Hong Kongu, Milanu, Barceloni, Zagrebu i New Delhiju, članovi uživaju pristup širokom izboru aktivnosti, informacija i pogodnosti.

LIMA je ponosni sponsor slijedećih godišnjih događaja: Licensing International Expo (Las Vegas), Brand Licensing Europe (London), LIMA Licensing Market (Munich), Day of Licensing (Cologne), Creative Market Tokyo, Shanghai Licensing Pavilion, Dubai Character Fair, Seoul Character Fair, Bologna Licensing Trade Fair and the Hong Kong Licensing Show.

Osim toga, LIMA nudi načine za brzi početak karijere u licenciranju putem svojih Certificate in Licensing Studies (CLS) programa, koji je jedini obrazovni tečaj posebno dizajniran za pripremu profesionalaca kako bi uspjeli u stalnim mjenama u industriji licenciranja, te FLIP programa (Future LIMA Industry Professionals) koji nudi podršku i umrežavanje za pridošlice u industriji.

LIMA UK djeluje u Velikoj Britaniji od 1999. Osim naših međunarodnih usluga, podržavamo lokalne članove pomoću kontakata s Vladom Ujedinjenog Kraljevstva, specijaliziranim uslugama poslovne podrške, kao i edukativnim seminarima i događajima za umrežavanje organiziranim prema specifičnim potrebama u Velikoj Britaniji. Za više informacija, molimo posjetite www.licensing.org.

become a member today

learn more